top of page

Initiatiefnemers

Opera op de Parade 23  juni 2022.jpg


Opera op de Parade is een initiatief van Opera Zuid, Philzuid en Theater aan de Parade.

Opera Zuid

 

Opera Zuid biedt, door het universele karakter van haar thema’s en de onvergelijkbare emotionele directheid en impact van haar pure live-beleving, een unieke ervaring die in de 21ste eeuw steeds belangrijker zal worden. Opera Zuid voert je mee naar een wereld waarin de tijd stil kan staan en het virtuele adembenemend reëel is.

Opera Zuid brengt opera dichtbij: opera die je voelt, raakt, verwondert en vervoert, vanuit de onuitputtelijke verbeeldingskracht van de mens. Met onze producties willen wij meeschrijven aan het dagboek van de wereld. Traditie en innovatie gaan hand in hand, grote meesterwerken uit het verleden treffen de kern van ons hier en nu. Nieuwe creaties verbinden wij met traditie en actualiteit. Wij geloven dat de totaalervaring die opera biedt relevanter is dan ooit en je leven kan veranderen. Vanuit deze overtuiging reizen wij met operaproducties die wij met een zo groot en divers mogelijk publiek willen delen.

Waut Koeken, intendant Opera Zuid, over Opera op de Parade: “Opera op de Parade is voor mij hét jaarlijkse opera- Evenement waar publieksbereik, participatie en artistieke topkwaliteit bij elkaar komen.
De ongedwongen en feestelijke beleving van opera onder de open hemel zorgt telkens voor een unieke en onvergetelijke ervaring.”

Philzuid


Philzuid raakt mensen met klassieke muziek. Het gezelschap staat bekend als hét professionele symfonieorkest van Zuid-Nederland en zoekt de verbinding met alle inwoners van Noord-Brabant, Limburg en Zeeland. Dit krijgt philharmonie zuidnederland voor elkaar door een rijk scala aan activiteiten. Van grote symfonische concerten met geliefde repertoirestukken in de concertzalen, tot nieuwe concertformules op onverwachte locaties. Van Carnavalsconcerten tot filmprojecten. En van eeuwenoude meesterwerken tot spannende wereldpremières, business events én educatieve projecten.

Philzuid is een orkest van en voor iedereen: een bruisend gezelschap dat altijd en overal met bevlogen musici én stafleden maatwerk levert op het hoogste niveau. Onder leiding van intendant Stefan Rosu is Philzuid een orkest dat doorlopend haar grenzen verlegt.

 

Stefan Rosu, intendant en bestuurder Philzuid, over Opera op de Parade: “Als symfonieorkest spreekt Philzuid door muziek. Deze muziek heeft de magische kracht musici en publiek in contact te brengen met diepe gevoelens en grootse gedachten. Dat is muziek om te koesteren en tot leven te wekken en zo creëert Philzuid de mooiste belevingen. Want muziek kan ons in ons diepste wezen raken en verbinden met elkaar. Die verbindende kracht van muziek is terug te vinden in alle activiteiten. Opera op de Parade hoort al jaren tot de top 5 van evenementen waarop de Bosschenaren heel erg trots op zijn. Wij hebben de ambitie dit te laten groeien tot een evenement van nationale betekenis.”

Theater aan de Parade

Aan de Parade, midden in het historische centrum van ’s-Hertogenbosch wordt hard gewerkt aan de bouw van een gloednieuw theater. In het najaar van 2023 openen naar verwachting de deuren van het nieuwe, multifunctionele gebouw. Een prachtige plek van en voor de stad met een open sfeer, theatercafé waar de hele dag mensen in en uit lopen, een botanische foyer met zicht op het Bossche Broek, diverse zalen en podia op verschillende plekken in de foyer. Een nieuw theater met een nieuwe kijk op programmering, met aanbod voor iedereen in de regio en een organisatie die dat mogelijk maakt.  

Het theater programmeert op jaarbasis zo’n 250 voorstellingen voor jong en oud. Van muziek tot musical, van dans tot toneel en van opera tot spoken word. Daarnaast onderscheidt het zich door bijzondere (maatschappelijke) projecten, festivals en samenwerkingen. 

 

Alex Kühne, directeur Theater aan de Parade, over Opera op de Parade: “Opera is van origine een volksfeest. Met Opera op de Parade brengen we dit feest van muziek, zang en verbeelding weer terug aan de stad in haar totale omvang.”

Theater aan de Parade
bottom of page